31 Oca 2013

Gözlerinizi Yormayın, Renk Değiştirin

Sevgili +Gökhan Doğru der, "saman kağıdı iyidir!". Kitap okurken sarı kağıdın gözü yormadığını fark etmeyen yoktur. Tarih kokan sararmış eski kitaplar yerine parlak beyaza basılmış popülerlerler ve ler ele alınır mı hiç? Öbürünü tercih etmek lazım. Ama konum basılı metinler değil.
Beyaz artalanın etkisi elektronik ortama geçince katlanıyor. Düzenli olarak bilgisayar kullanıyorsanız (Evet!), çeviriyorsanız (Elbette!) ya da PDF, ekitap vesaire okuyorsanız (Tabii ki!) beyaz artalanın nasıl gözlerinizi zorladığını da fark ediyorsunuzdur.

Önce F.lux'ı önereceğim. F.lux, eski Picasa Inc. CTO'su olan  Michael Herf'in ufak bir projesi. 2003'te Google'ın, Blogger'a görsel destek sağlaması için Picasa'yı satın aldığını da söylemeden geçemeyeceğim. F.lux hayatınızı daha iyi kılmak için geliştirilmiş bir yazılım olduğunu iddia ediyor. Haklı. Şuradan inceleyip indirebilirsiniz.

Gündüzleri normal olan ekran yerel saatinize göre güneşin batışıyla beraber biraz biraz sepya hale getiriyor. Gece kullanmaya başlarsanız ayrımı kolayca görebilirsiniz. Ayrıca gece gündüz tonlamalarını elle değiştirebiliyorsunuz. Ben sabah akşam açık tutuyorum.

Ekranı hafif değiştirdik ama PDF/ekitap hala parlıyor diyorsanız. Adobe Reader için arkaplan değiştirmeyi de anlatmakta yarar var.
Reader'ı çalıştırdıktan sonra Edit > Preferences > Accessibility yolunu izleyerek Replace Document Colors'ı işaretliyoruz. Varsayılan ayarın yanısıra yüksek kontrastlı renk düzeni veya artalan rengi belirlenebiliyor. Ben sarının koyu tonlarını tercih ediyorum. Renk paletini açtıktan sonra seçtiğiniz rengi eklemek için Add to Custom Colors'a tıklatmayı unutmayın.


(Yazıyı hazırlarken saat 05:33'te yanlışlıkla F.lux'ı kapattım, aydınlanan ekranla beraber kör oldum. Gece denememek lazım böyle şeyleri.)
5 Translat0r Bl0g: Gözlerinizi Yormayın, Renk Değiştirin Sevgili +Gökhan Doğru  der, "saman kağıdı iyidir!". Kitap okurken sarı kağıdın gözü yormadığını fark etmeyen yoktur. Tarih kokan s...

1 yorum:

  1. Tarihi filmlerde parşömenler olur, el yazısıyla yazılı böyle sihirli falan. Onlardan olsa şimdi de hiç yormaz gözü :(
    Yararlı bir paylaşım olmuş ve blog'un hayırlı olsun.

    YanıtlaSil

<